Jesenné nástrahy na cestách

S jeseňou sa spája sychravé počasie. Hmlisté, chladné rána a čoraz kratšie dni. Na cestách je v tomto období vhodné zvýšiť opatrnosť na maximum. 

Nepodceňujte správne svietenie

Na jeseň a v zime väčšina z nás šoféruje do práce a z práce za tmy, či zníženej viditeľnosti. Keď sa k tme alebo šeru pridá hmla či dážď, podmienky na šoférovanie sú naozaj sťažené. Dôležité je používať správne svietenie a v obci ale aj mimo nej treba dávať obzvlášť pozor na chodcov a cyklistov.

Hmlové svetlá by sme mali používať len na nevyhnutný čas. V hmle, daždi či pri hustom snežení nám pomôžu k lepšej viditeľnosti, no častokrát sa stretávame s ich nesprávnym používaním. Pri dostatočnej viditeľnosti oslňujú zvyšných vodičov a v kolóne áut vyvolávajú zbytočnú nervozitu. Hmlové svetlá je vhodné vypnúť v správny čas a to napríklad pri plynulej jazde mestom, či po skončení zníženej viditeľnosti. Zadné hmlovky zväčša predstavujú silné červené svetlo, ktoré slúži predovšetkým na to, aby bolo naše vozidlo včas viditeľné pre vodičov idúcich za nami. 

V tomto období treba myslieť aj na to, že väčšinou nestačí mať zapnuté len denné svietenie. Pri zníženej viditeľnosti je potrebné používať stretávacie svetlá, prípadne hmlové. Práve počas jesene a zimy je častokrát denné svietenie nedostatočné, auto je slabo viditeľné pre vodičov idúcich za ním. Správnym svietením viete ľahko predísť zbytočnej nehode. V sychravom počasí je potrebné starať sa o svetlá o čosi viac. Pravidelné čistenie či odmrazenie je určite na mieste. 

Pozor na šmyk

Šoférovanie na jeseň či v zime si vyžaduje maximálnu koncentráciu u vodičov. Jazdu je vždy potrebné prispôsobiť stavu vozovky, poveternostným podmienkam a v neposlednom rade i svojim zručnostiam za volantom. Dážď, mrholenie a k tomu teploty okolo 0˚C predstavujú ideálne podmienky pre vznik dopravnej nehody. Rátať treba aj s tým, že vo vyjazdených koľajach môže byť stojaca voda a tak sa najmä v zákrutách sa ľahko dostanete do šmyku. Dá sa tomu však predísť prispôsobením rýchlosti jazdy. 

Dobré je venovať pozornosť aj pneumatikám a včasnému prezutiu letných za zimné. V tomto období je zvýšená nehodovosť a to aj vďaka letným pneumatikám. 

Najzraniteľnejší sú chodci a cyklisti

Pre týchto účastníkov cestnej premávky platí dôležité pravidlo – Vidieť a byť videnýNajlepšou voľbou je nosenie reflexných prvkov, za ktoré sa v žiadnom prípade nemusíte hanbiť. Vhodné je aj farebné oblečenie a osvetlený bicykel. Povinnosť nosenie reflexných prvkov ukladá aj zákon – za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo mať oblečený reflexný bezpečnostný odev. Autá aj cyklisti majú povinnosť svietiť, naopak chodci, ktorí sú v cestnej premávke najzraniteľnejší, doposiaľ takúto povinnosť nemajú.

Faktom je, že lúče reflektorov vozidla sú orientované na povrch vozovky. Prvotný osvit prekážky na vozovke alebo tesne pri nej, je teda na úrovni vozovky. Až následne dochádza k osvetleniu vyšších častí prekážky, následkom čoho môže byť oneskorená reakcia vodiča.