Najlepšie mobilné navigácie na cesty

1. Waze

Aplikácia, ktorá je vám určite známa, či už z vlastnej skúsenosti alebo z počutia. Ak ste o nej doposiaľ nepočuli, predstavujeme vám jednu z najlepších mobilných aplikácií s navigačným systémom do auta. 

Aplikácia Waze je úplne bezplatná a stiahnuť si ju môžete do mobilu s Androidom aj iOS. 

Ponúka vám naozaj detailné mapy, ktoré sú vždy aktuálne. Na aktualizáciách máp sa podieľajú samotní používatelia. Viacerých poteší hravá forma aplikácie – po zaregistrovaní a prihlásení počas svojich ciest zbierate najazdené kilometre, za ktoré získavate body

S aplikáciou Waze budete vždy informovaný o aktuálnom dianí na cestách a plynulosti premávky. Používatelia majú možnosť nahlasovať čerstvé udalosti priamo do aplikácie. Prispieť môžete aj vy. Vidíte na ceste policajnú hliadku, kolónu, nehodu či inú prekážku? Jednoducho to nahlásite v aplikácii a ostatní Wazeri sa to ihneď dozvedia. 

Veľkou výhodou je to, že vďaka tejto aplikácii sa môžete vyhnúť pokutám za rýchlosť. Waze disponuje veľkou databázou dopravných kamier, čo vám ušetrí peniaze hlavne pri ceste do zahraničia. Aplikácia zbiera údaje o časoch jazdy priamo od vodičov a tak vám vždy ponúkne veľmi presné info o tom, za koľko sa dostanete do vami zvoleného cieľa

Aplikácia má len jednu nevýhodu, ktorá dnes už môže prekážať len minimu používateľom – funguje len online. Dnes už má však takmer každý aktivovaný štedrý dátový balík a tak neexistuje lepšia voľba pre navigáciu v mobile.

2. Google Maps

Bezpochyby najznámejšou navigačnou aplikáciou na cesty do mobilu je aplikácia Google Maps, ktorú ľudia používajú už dlhé roky. Možno nie je natoľko zameraná na vodičov ako spomínaná aplikácia Waze, ale ponúkne vám mnoho bonusov a naozaj perfektné zobrazenie trasy, dokonalé informácie o mestách a Street view, fotografie reštaurácií či budov. S aplikáciou Google Maps môžete ľahko objavovať nové zaujímavé miesta a reštaurácie.

Obrovskou výhodou tejto aplikácie je to, že je priamo prepojená s vyhľadávačom Google a tak vám ihneď zobrazí okrem fotografií aj ďalšie informácie o vašom cieli – recenzie či otváracie hodiny. Poskytne vám aktuálnu dopravnú situáciu, informácie o kolónach, obchádzkach a iných nástrahách na cestách. Jednoducho spoľahlivé a presné navigovanie. Poskytne vám tiež informácie o cestovných poriadkoch verejnej dopravy.

Síce aplikácia funguje prevažne online, je obohatená aj o využívanie offline. Jednoducho si viete stiahnuť do svojho zariadenia podklady k oblasti, v ktorej sa budete pohybovať. Tie vám bohato postačia na presnú a spoľahlivú navigáciu.

Aj aplikáciu Google Maps si môžete stiahnuť úplne bezplatne, či už využívate mobil s Androidom alebo iOS.

3. Sygic

Medzi najlepšie mobilné navigácie sa dlhodobo radí aj slovenská aplikácia Sygic. Patrí medzi najsťahovanejšie navigácie vôbec. Aplikácia vám ponúka aj 3D zobrazenie ulíc a celých budov, čo je veľmi nápomocné hlavne pri navigácii vo veľkých mestách. 

Množstvo šoférov ocení dynamického asistenta jazdných pruhov, ktorý vás jednoducho navedie do správneho pruhu, či parkovacieho asistenta  s tipmi na najbližšie parkovacie miesta a aktuálnymi informáciami o cenách a obsadenosti parkovacích miest a množstvo ďalších skvelých funkcii.

Aplikácia Sygic disponuje vždy množstvom dát o aktuálnej situácii na cestách a tak vás neprekvapí žiadne zbytočné zdržanie. Ak je to možné, aplikácia vám včas navrhne obchádzku. 

Mapy sú pravidelne aktualizované a to minimálne dvakrát do roka. Veľkou výhodou je, že si mapy môžete stiahnuť priamo do svojho mobilu a navigáciu tak využívať aj offline

Navigácia Sygic vám okrem spomenutého ponúka aj elegantný nočný režim, head-up displej, autokameru, možnosť prepojenia s CarPlay, funkciu “kokpit” a informácie o radaroch či rýchlostných kamerách. Avšak, nie je to zadarmo, po uplynutí 7-dňovej free verzie si musíte zakúpiť premium verziu.

Pre operačný systém iOS aj Android sú k dispozícii tri balíky s rôznymi funkciami v cenách 9,99€, 13,99€ a 18,99€. Prípadne si môžete vybrať aj doplnkové funkcie, každú za 3,99€.

4. TomTom GO Navigation

Ďalšou platenou aplikáciou je TomTom GO. Navigácia funguje na báze predplatného a jej najväčšou výhodou je detailné spracovanie máp na celom svete. Podobne ako v navigácii Sygic aj v aplikácii TomTom GO si viete zvoliť 3D zobrazenie ulíc a budov a tiež si mapy stiahnuť na vlastné úložisko – či už do mobilu alebo na externé zariadenie.

S aplikáciou vás neprekvapia žiadne práce na ceste, obchádzky, kolóny či iné zdržania. Navigácia má tiež veľké množstvo dáť o rýchlostných kamerách a tak vám môže ušetriť aj kopu peňazí a prinúti vás jazdiť bezpečnejšie.

Navigácia TomTom GO plne podporuje Apple CarPlay vo vozidle. Či už vlastníte mobil s iOS alebo Androidom, stiahnuť si ju môžete úplne zadarmo. Ďalej zaplatíte len predplatné na 1, 3, 6 alebo 12 mesiacov. 

5. Apple Maps

Aj keď aplikácia Apple Maps spočiatku nezožala veľký úspech, za dlhé roky jej existencie a zlepšovania sa toho ale dosť zmenilo. Ak vlastníte iPhone, aplikáciu už máte predinštalovanú a nemusíte nič sťahovať ani kupovať, čo je obrovskou. výhodou. 

Aplikácia sa z roka na rok zlepšuje a dnes vám už zobrazia aktuálnu dopravnú situáciu na cestách, práce na ceste, kolóny a obmedzenia. S navigáciou Apple Maps sa určite nemusíte báť, že by ste do cieľa vašej cesty netrafili. 

Pri používaní aplikácie si môžete zvoliť klasickú alebo satelitnú mapu. Na Slovensku máte na výber výpočet trasy autom, či peši. V zahraničí sú doplnené o trasu verejnou dopravou či cyklotrasami. 

Hlavnou nevýhodou tejto aplikácie je to, že na Android ju nenainštalujete.